Mitt SM i linje 2013

Då är racerpremiärtävlingen för i år avklarad. Det var i juli 2012 jag senast tävlade ett linjelopp. Vid det tillfället var varken motståndet eller banan av samma kaliber.

bild (10)

Förstaklungan på SM i linje 2013

Med tre helger med långlopp på MTB och en helg med Vätternrunt (30 mil) har det inte saknats långa hårda pass i träningsdagboken. Det har snarare varit återhämtning och vila som varit svårt att få tid till med hem, hus och jobb. Guskelov har jag en cykeltokig sambo så honom får jag alltid träffa på cykeln även när vi har fullt upp.

Men med en oerhört avslappnad och skön midsommarafton fick min kropp tid till välbehövlig återhämtning inför Sverige Mästerskapen i linje i Åstorp 2013.

Skönt att vara i god tid

För en gångs skull var vi ute i riktigt god tid till tävlingen och väl på plats mötte vi upp ytterligare supporter, Johan. Vi kikade lite på juniorernas tävling och hoppade sedan in i Johans värstingbil och körde varvet som var 15,8 km, kollade langningszonen, lunchade, grabbarna fixade till min cykel -polerade och stylade den med chippet mm. Värdefullt att få den markservicen då jag själv hade fullt sjå med att klä på mig och ladda –eller snarare att tagga ner då jag var väldigt nervös. Jag brukar inte vara riktigt så nervös men i och med att det var nästan ett år sedan jag körde en landsvägstävling och med tanke på mina få träningspass (ca 10 st) på lansvägscykeln kände jag mig lite osäker inför uppgiften och fick fjärilar i magen.

Banan

Regnet öste ner och jag väntade in i det sista med uppvärmningen. Till min glädje avtog regnet och höll sig borta resterande del av loppet. Keith följde med mig och värmde på den delen av banan som gick genom staden, det var många tighta svängar och GP likt (12 kurvor). Ute på varvet fanns två utmaningar vilka innebar att ta sig över Söderåsen 2 ggr/varv (totalt 8 varv).

Första stigningen ca 2 km inleddes i kantvind bland öppna fält, lätt lutning till en början och stukade till och blev 10 % under senare delen. (Som du sa Ola: den passade mig bra)

Andra stigningen var ca 3 km, inleddes i skön medvind och precis lagom lutning tills den vände tvärt 180 grader, stukade till och blev rejält brant (uppskattningsvis 600 m).

Det var alltså inte många kilometer ”transportsträcka” utan en tillspetsad och mycket kul bana samtidigt som den var utslagsgivande.

Tävlingen

bild (5)

Här står jag och är nervös men laddad.

SM är årets tävling inom svensk cykel. Då kommer även proffsen hem för att göra upp om den blå/gula dräkten som vinnaren får bära under alla tävlingar kommande år.

Utan tvekan fanns det en förhandsfavorit bland damerna som förväntades kamma hem mästerskapet, Emma Johansson.

Ca 40 tjejer på startlinjen, Ingvar Olsberg som speaker och mycket publik. Det var faktiskt bra stämning för att vara en racertävling.

Vi hann inte komma ut ur Åstorp förrän första attacken från Cramo Go Green. Emmas första attack var väl avväg att ske redan första gången över åsen precis där det stukade till och var som brantast men hon kom inte iväg. Åkstarka Malin (Brons i SM tempo) samt Martina Thomasson kom däremot iväg och Emma tog upp jakten. Tydligen vurpade Martina i en kurva och Emma och Malin körde ihop något varv före Malin anslöt till förstaklungan som hade blivit en 11 mannagrupp, däribland jag.

bild (9)

Jag, Emilia F, Jessica K

Det vart en hård start men medan Emma J slet ensam fick vi till ett bra samarbete i klungan bakom, vi höll oss ungefär 20-40 sek ifrån. Jag kände mig starkare för var varv som gick. Det var kontrollerad körning i klungan och jag upplevde att vi hade kunnat gå ifatt när som. Men eftersom Emma sannolikt var det största hotet för alla som ville ha ett SM guld var det strategiskt att låta henne köra själv och på så vis trötta ut sig.


Under 7e varvet (efter ca 11 mil) körde vi ikapp och ganska direkt efter att Emma anslutit till klungan kom attackerna. Smart drag om man hade haft kraft. Mina ben hade blivit trötta i synnerhet var det den branta korta backen som plågade dem mest, där jag och ytterligare tre tjejer släppte. Dock lyckades vi ansluta till den samlade klungan under 8e och sista varvet precis före Söderåsen. Well, jag hann inte återhämta mig före Cramo Go Greens Jessica K attackerade i backen. Se bild nedan (jag är nere vid karavanen, Emma J mfl är närmst kameran och Jessica Kilbom fick en bra lucka)

bild (4)

Så med ca 8 km kvar vart vi en grupp om fyra tjejer (Emmy T, Malin R, Alexandra N) och vi såg ytterligare två framför oss. Vi gjorde några trötta försök att jaga ikapp och lyckades närma oss något. Jag hade verkligen tagit ut alla kolhydratreserver jag hade i förråden i kroppen, vätskan var slut och gelen hade jag förbrukat. Men jag ville så gärna komma ikapp de framför, så jag lade i en växel till i den branta delen av backen och blev ensam, körde så ilskt jag kunde i den efterföljande utförskörningen och tryckte på i kantvinden tog ett par kurvor så tight jag kunde och anslöt till de två framför (Hanna N och Linnea S) några hundra meter före målrakan. Funderade på om jag skulle gå om och försöka dra ifrån in till mål eller vila upp mig och försöka utmana i en spurt. För mig var det minsann viktigt att bli 8a och inte 10a i det läget. Det blev en spurt där jag lyckades ta mig över den vita linjen före de båda.

Jag hade tagit ut allt jag kunde och kände mig riktigt glad och nöjd över loppet. Som jag skrev i ett tidigare inlägg hade jag satt ett mål att bli topp 15. Att bli topp 10 gjorde mig överlycklig! Jag var euforisk över att fått köra ett hårt linjelopp, många av linjeloppen i damelit har tenderat att vara passiva ända tills spurten.

Glenn Magnusson grattade mig med en stor kram och sade sig vara stolt över mig. Hur vi känner varandra kommer jag berätta i ett annat inlägg.

Kul för Emilia Fahlin att lyckats spurtvinna ett SM guld i linje. Vi duschade samtidigt efter tävlingen och hon sade sig vara överraskad men glad för guldet.

Resultatlistan finns här.

2 reaktioner på ”Mitt SM i linje 2013

 1. Stort GRATTIS till en fantastisk prestation!
  Såg i tidningen att du blivit SM-åtta, surfade in här och hoppades på en utförligare race-report och vilken kul, intressant och spännande läsning du bjuder på!
  För mig som inte håller på med cykling, men med idrott i liknande form, är det grymt kul och intressant att höra hur du tänker/känner under cykellopp.
  Vilken krigare du verkar vara! Starkt!

  Lycka till framåt, hälsa även din sambo från mig!
  /Jossan A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s