Cykelvasan

Jag befinner mig på soffan i hemmet i Värnamo. Jag är just hemkommen från att ha varit i Sälen tillsammans med 25 andra Värnamocyklister. Förutom att vi skulle ha en härlig helg tillsammans fanns det ett huvudsyfte med att åka till Sälen -att cykla Cykelvasan.

För övrigt har Cykelvasan varit mitt största mål med träning och även tävlandet denna säsongen. Det är en bana som passar mina åkegenskaper bra och även för att det är den största mountainbiketävlingen vi har i Sverige. Cykelvasan är som skidåkarnas Vasalopp, racercyklisternas Vätternrunda eller löparnas Stockolmsmara. Det är ett 95 km långt lopp i skog och mark som 10 900 mtbcyklister tog sig an i lördags. Det är loppet man snackar om och jämför med andras tider. Likt övriga nämnda lopp finns det magiska tidsgränser man gärna klarar, många med 4 timmar som mål och jättemånga vill under 3.30 och elitmotionärerna som vill pressa sig under 3 timmar.
Mitt mål har varit att placera mig minst topp fem i damelit, gärna topp tre och pallen. Förra året blev jag sexa i damelit i Cykelvasan.

För att nå det målet har jag tränat mycket och strategiskt, vilat, tävlat långlopp för att få tävlingsvana och givetvis har jag haft skitkul på vägen. Träningen är också en livsstil och mycket av mitt sociala liv finns i och omkring cyklingen. Inte minst lever jag med en sambo som brinner för cykelevenemang och har arrangerat CycleCamp, projektlett Värnamos Vätternsatsning om 90 cyklister, inlett arbetet med att få Isaberg att bli ett MTBcykelmecka och mycket mer.

Eftersom jag var förberedd och hade tränat bra med bra gensvar hade jag tänkt att denna söndagskväll skulle innebära ett glas champagne av god sort. Istället ligger jag på soffan med en känsla som att Cykelvasan inte har varit.

Men det har den. Jag vet. Men inte för mig. Jag har inte cyklat de där 95 km.
Jag tvingades bryta efter ca tre mil. Det kom inte som en överraskning och egentligen borde jag inte ha startat med mina förutsättningar. Men eftersom jag inte har feber och inte ont i halsen så ville jag prova och se om det hade ändrat sig till lördagen när min efterlängtade tävling gick av stapeln. Det är verkligen svårt att inse att kroppen inte fungerar och inte är som den brukar.

Så jag gjorde allt som jag brukar inför tävlingar förutom att jag inte tänkte så mycket på loppet utan jag undrade snarare hur min kropp skulle vara.

Tävlingen inleddes med en 4 km lång backe och jag var med bra ca 2 km, tills pulsen blev väldigt hög och inte stabiliserade sig eller gick ner. Det var detta som hände även förra helgen på Finnmarksturen. Kroppen fick ingen ny kraft och jag kunde inte ta mig fram i någon vidare hastighet, jag upplevde även yrsel och obehag.

Jag tänker hundratals gånger varje dygn på vad det beror på, jag har varit på sjukhuset och lämnat några rör blod och jag har googlat på symptomen men vet i dagsläget inget mer än att jag har ett hjärta som beter sig oerhört konstigt vid ansträngning och att jag känner mig trött i övrigt. Det är frustrerande och läskigt.

Det är utelämnande att inte veta och vara i händerna på sjukvården. Min förhoppning är att kunna skriva blogginlägg om bra form och kul cykelupplevelser snart igen.

2 reaktioner på ”Cykelvasan

 1. Nu har du säkert tänkt tanken redan men det låter ju ganska likt överträning.
  Hur det än är så har du ju ett väldigt hårt cykelschema. Och det är ju även så (för mig iaf) att när det börjar gå dåligt så tränar man ännu mer som ett typ av ”straff” för att kroppen inte svarar på träningen.

  Du kan ju fundera om det skulle kunna vara det iaf. Det är ju ganska lätt åtgärdat och ta vila och kanske bryta av med något annat istället, typ simning.

  Här finns lite mer:
  http://www.naturalphysique.se/index.php?option=com_content&view=article&id=73:oevertraening-orsaker-och-symptom&catid=45:tipsfrangunnar&Itemid=80

  Hoppas du hittar tillbaks!

  • Hej.

   Nej jag har faktiskt inte tänkt den tanken ännu. Upplever att jag har balans med vila från träning mellan hårda träningsperioder. Men jag utesluter inte att det kan vara så efter att ha läst om det…

   Tack för omtanken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s