1a Majloppet i Kvänum

bild (13)

Nu är premiären av tävlingssäsongen avklarad likaså var det premiär för min del att tävla i disciplinen mountainbike XC (Cross Country). Tidigare har jag endast kört långlopp i MTB, som är minst 6 mil och brukar ta mellan 2,5-4 h att genomföra. Dagens utmaning var endast ca 15 km men mycket mer intensivt och tekniskt än ett långlopp.

Banan

Jag visste inte mer om banan än att det var 3*4,7 km +800 m startloop. I och med att varven är korta och tekniska är det en fördel om man har kört det tidigare, därför var jag och Keith där i god tid för att hinna ta två varv under en angiven tid då det var tillåtet att testköra banan.

Profilen var ganska platt men man skulle upp och ner på branta berghällar vid ett par tillfällen, det var gott om rötter och kurvor och ett dropp som till en början såg lite avskräckande ut.

Både jag och Keith, som värmde upp ihop med mig, tyckte det var en toppenbana, den var fint i ordning, varierande och kul. Jag hade inte skrivit samma sak 1a maj 2013, men det tar sig. Stigcyklingen på Isaberg har gjort nytta.

Lite klent startfält för damerna

Det var mer folk och ett större arrangemang än vi hade trott. Cyklar och publik i massor, vilket ger extra glöd till tävlingen.

Så här såg det ut när seniorer och veteraner väntade på att få bege sig.

Varje klass startade med 2 minuters mellanrum.

Varje klass startade med 2 minuters mellanrum.

Dock var det tunt med damer i startfältet.

bild (12)

Tävlingen

bild (11)Jag hade inte koll på vilka de övriga tjejerna var. När starten gick flög de iväg och jag var inte riktigt med på den rivstarten men lyckades bli andra tjej in i skogen. Ville kolla av övrigas fart lite och avvaktade tills en tjej körde om, då hängde jag på henne och vi drog ifrån. Höll mig ihop med henne i ca tre km, då valde hon en längre väg än mig och jag gick om och fick lucka. Sedan körde jag själv tills jag var ikapp ett par herrar (de startade 2 minuter före oss). Drog även om de och kunde gå i mål först vilket såklart var kul. Ungefärlig tävlingstid blev 50 minuter och det räckte till för att bli härligt trött. Det vart ett bra träningspass och jag är nöjd med min insats. Tvåa blev Linn Gustavsson Falu CK, trean är jag lite osäker på vem det var.

Solen sken och vi höll oss varma och på gott humör ett tag efter målgång. Men att vänta en timma på en prisutdelning tog lite från tjusningen av dagen. Det blev både segt, all publik hann gå hem och det vart kallt.  Jag vann ett rengöringsmedel i damelit och ett kuvert med en peng i dam mixed klassen (dam junior, dam 30 och dam elit), det är alltid trevligt att få ta emot priser.

Bortsett från prisutdelningen gillade jag Kvänum IFs arrangemang. Extra kul att det var mycket ungdomar som deltog. Tillväxten inom MTB ser god ut. Det finns hopp för cykelsporten, låt den gro och växa så att fler får vara en dela av detta roliga fritidsintresse!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s