Alla kan.

Jag tänker ofta på hur olika kön får olika förutsättningar. Vi är en bit på väg men långt ifrån hur det kunde vara. Det är tydligt inom vår sport, cykling. Till och med igår, på det lilla klubbmästerskapet, bjöds tjejerna in med armbågen och med devisen att ”tjejer inte kan”. Det var också en av anledningarna till att jag bytte klubb för ett par år sedan, den usla könspolitiken men också för att man såg ner på mountainbike och människors prestationer överlag. Jag har aldrig (aldrig) blivit coachad och uppmuntrad att prova på att tävla i cykel men däremot fick jag flera samtal om att jag inte borde ställa upp då jag hade anmält mig i en cykeltävling. Kanske var de rädda för att jag skulle göra bort mig i deras kläder? Klart att jag skulle det, jag hade ju aldrig blivit visad hur det fungerar i en cykeltävling! Hur skulle jag veta hur man placerar sig i en klunga eller hur skulle jag kunna föreställa mig att det rycktes för att trötta ut och bli av med tävlande. Däremot var jag tillräckligt motiverad, tränad och hade bra kondition (jag körde Vätternrundan på under 8 timmar), så det tog inte så många tävlingar förrän jag fattade galoppen och tyckte det var roligt och märkte resultat. Men jag bar aldrig upp den klubbdräkten med stolthet, jag kände mig aldrig som en av de, jag var inte helt välkommen i gänget. Kanske är det fler cykelklubbar som jobbar mot istället för med medlemmarna, då tänker jag på både tjejer och killar. Det är så viktigt med värdskapet, tilltron och riktig togetherness. Vi måste känna oss trygga för att våga utmana oss själva. Vi måste få misslyckas för att lyckas.

Så jag menar att all coaching är viktig. För både nybörjaren och proffset. Killar och tjejer.

Prova på cykling.

Eftersom det är så få tjejer som cyklar vänder jag mig särskilt till er. Jag vill att fler tjejer ska cykla och ha roligt tillsammans. 
Jag vill erbjuda er tjejer, som är nyfikna på mountainbike, en möjlighet att prova på tillsammans med mig. Där kan ni ställa alla frågor om cykelinställning, växlar, bromsar, utrustning mm. Vi träffas i Borgen och går igenom grunderna vid minst ett par tillfällen för att ni ska komma igång och känna er bekväma med och på cykeln. Vi cyklar, fikar och pratar. Allt tillsammans #togheterness.

Första datum är 20 oktober. Inbjudan kommer inom kort.

Jag önskar och hoppas också kunna coacha en grupp som är i valet och kvalet att ta steget att genomföra ett motionslopp eller en tävling.

Annonser

6 reaktioner på ”Alla kan.

 1. Va tråkigt att jag inte är tjej. Jag hade behövt tips från ett proffs kring allt om cykling och dess komponenter till hur man får dit j..la anamma som du har.

  / Anders

 2. Mkt tråkigt att höra efter allt jobb som lagts ner av många personer. De 90 talet som tävlade verkade helnöjda. Arrangemanget var anordnat mellan VCK, AOK och GFK. Klubbarna (din klubb med) och din sambo godkände inbjudan och distanserna innan vi skickade ut den. Tyvärr är det svårt att få alla nöjda alla gånger. De andra tjejerna som också ville köra långa banan var det ok för. Går och lägger arg. PS. Bra initiativ med tjejträff

  • Det är mycket viktigt för mig att du inte blandar ihop vad jag tycker om att det har jobbats hårt med området Borgen. Det älskar jag och det har jag framfört i min blogg den senaste månaden. Vilket också har bidragit till att vi har marknadsfört Borgen som en trevlig plats för mtb cykling.

   Människorna som var i Borgen på tävlingsbanan och även publiken var nöjda och glada och stämningen var på topp.

   Oavsett vems beslutet var. Jag personligen tycker inte att det var lockande att få starta ihop med barnen och tävla på barnvarvet. När jag fick erbjudande om att få cykla ihop med killarna en timme innan start hade jag tränat klart.

   Jag lade mig inte arg igår och inte idag. Jag lägger mig motiverad att få fortsätta sprida cykling som något kul. Tar vi hand om alla med hjärta för hjärtat kan vi ha något stort på gång i Värnamo framgent.

   Här finns många som bidrar och just nu är vi inne i ett bra flow. Min önskan är att vi blir fler på och bredvid startlinjen både lokalt och i hela Sverige.

   Mitt bidrag denna gången är att bjuda in till tjejcykling för att jag tror på och vill uppmana tjejer att cykla och ha kul. Och det i sin tur kan förhoppningsvis leda till mersmak.

   Bli inte arg. Fortsätt bidra och hjälp, visa och bemöt människor som älskar sporten men inte riktigt vågar ta plats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s