Saffran är julens huvudingrediens 2015.

Saffran, inte gult och inte guld. Något däremellan. Fint. Doftar ljuvligt. Smakar gudomligt. Är 2015 års jultrend. Saffran är det nya svarta. På tv, i tidningar, på internet -överallt där man kan hitta recept är kryddan med.

Jag älskar saffran. Igår slängde jag i ett paket när jag gjorde grahamstekakor och de smakade och doftade ljuvligt. Initiativet till att baka bröd kom sig utav att jag vill äta något mjukt som var lätttuggat iom att jag drog ut den där tanden.

  • Tekakor med grahamsmjöl.
    50 g jäst, 4 dl fingervarm mjölk, 0,5 g saffran, ett par msk sirap, 30 g rumsvarmt smör, ca 1,5 tsk salt, ca 3-4 dl grahamsmjöl, ca 6-8 dl  vetemjöl (tillsätt lite i taget och kolla av konsistensen på degen).
  • Blanda allt i ovan ordning, knåda, låt jäsa ca 45 min.
    Baka ut till ca 9 runda tekakor som är ca 1 cm tjocka, nagga med gaffel, låt jäsa ca 30 min.
    Grädda i  ca 7 minuter på 250 grader.

Jag gjorde en sats med saffran och en utan. Hade två jäst som passerat bäst före och ville ju inte behöva slänga.

FullSizeRender

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s