Glutenfritt bröd med äpple och morötter.

Den senaste tiden har jag har jag experimenterat med att baka glutenfritt. Ibland blir det bra men det blir också många mindre lyckade resultat. Tex bakade jag en mjuk pepparkaka som vart fin och perfekt i konsistensen men, som med mycket som är glutenfritt, fick den en ton av höliknande smak. Jag inbillar mig att boven är bovetemjölet. I nedan recept tar jag därför en liten del vanligt vetemjöl. Det blev gott, saftigt och höll sig färskt 5 dagar, vilket det inte är många hemmabakta bröd som gör.

Receptet är inspirerat av ett bröd på Mitt Kök men jag har gjort om det efter vad jag hade hemma.

Ingredienser

2dl rivna morötter
1dl rivet äpple
1dl rismjöl
1dl vanligt vetemjöl alt bovetemjöl
2dl mandelmjöl
1msk psylliumhusk
1dl krossade linfrön
1/2dl chiafrön
1msk olivolja
3 tsk bakpulver
2dl mjölk av valfri sort
en nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Blanda i rivet äpple och morötter, olja och mjölk. Klä en 1,5 liter form med bakplåtspapper och häll i smeten och skjuts in i ugnen. Känn efter med en sticka när brödet känns färdigt, ca 50 minuter. låt brödet svalna och vila före ni skär upp, det gäller nästan alltid med glutenfria bröd.


Nu ska jag bege mig ut på ett vinterpass på MTBn. Vi har humana -6 grader här idag så det kan bli ett sant nöje.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s