Att vara gravid.

Samtidigt som jag tycker att det är fantastiskt att fått bli gravid och häftigt att bära på ett barn tycker jag det är oroligt och påfrestande. Det är mycket nytt och känsloregistret har utökats. De första månaderna var ängsligare men det faktum kvarstår och jag funderar en hel del. Det har tagit sin tid och mer behövs för att få hjärnan att ställa om och förstå att det är en bebis där i magen. Min och Keiths skatt.

Omgivningen däremot, de förstår direkt och vi har bemötts med så mycket glädje, grattis och t.o.m. en och annan blomma. Jag är överväldigad över hur mycket värme som vänner och bekanta visat i samband med beskedet. Mer än jag kunde tro. Det märks att ett nytt liv är mer värt än en SM medalj.

Barnmorskan

Jag var hos min barnmorska Sonya igår. Jag är väldigt glad över att ha fått just Sonya, hon är toppenbra. Det är en stor trygghet att ha henne. Förutom att vi pratade om saker som man ska tänka på inför förlossning, amning mm togs det blodprov för att kolla hb (normalt), blodsockervärde (normalt) och blodgrupp, hon mätte min livmoder (låg på kurvan), mätte blodtryck (väldigt lågt), vi lyssnade på fosterljud och just då tränades det nog i magen då pulsen på bebisen var hög.

Magen

Jag tycker att magen har putat i flera månader, men det är ingen annan som tyckt. Man har ju oftast rätt god koll på sin kropp och i mitt fall brukar magen ta en ganska liten plats och sällan störa. Nu är den i vägen när jag cyklar, kör rodd, böjer mig ner, ska knyta skorna, sitter osv.

Den senaste veckan har magen skjutit ut rejält och nu har jag definitivt en kula som även andra ser. Det är ovant och besvärligt (nu skrattar alla mammor som vet hur det blir framagent). Jo, jag har förstått att jag fortfarande är tämligen ”smidig”.

Mycket som ändras på

Jag har köpt några mammatoppar, brösten har växt ur mina vanliga bh för länge sedan och de är också mest i vägen, jag kan plötsligt känna mig proppmätt -det är som att organ, bebis och maten slåss om platsen, jag blir kissenödig på nätterna och när jag springer, pulsen hoppar när jag tränar, orken är markant sämre och jag är alltid vaken före tuppen. Det händer tydligt mycket med en gravid kropp.  Plus att man ska tänka på vad man äter, hur mycket kaffe man dricker, att magen och brösten ska smörjas med mandelolja för att undvika bristningar, att ligga med benen i högläge för att motverka åderbrock. Det är en helt ny vetenskap att vara gravid.

Det är på många sätt spännande och man upplever saker som gravid som man inte gör annars:

Tillsammans med pappan ruvar man på en speciell hemlighet i månader.
Oron och ovetskapen om allt.
Brösten växer explosionsartat.
Magen växer så att det stramar i skinnet.
Människor runt i kring blir både berörda och glada utöver det vanliga.
Drömmar om framtiden och om vem som ligger i magen och väntar på att få dela bo och leva med oss.
Man får uppleva miraklet att något inne i magen rör sig.
Att det är extra viktigt att ta hand om sig själv för den där inne i magens skull.
Suget efter vissa maträtter just i stunden (handskadade räkor har nog varit min största craving).

  

Annonser

4 reaktioner på ”Att vara gravid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s