Vilka däck ska man ha?

Vilka däck kör du med?

Det är en vanlig fråga. När man cyklar mountainbike på stigar över rötter och stenar har däcken stor betydelse. Men vilka däck just du ska ha kan vara svårt att svara på. Det är mycket en smaksak men, det finns flera faktorer som påverkar valet av däck. Till exempel om du kör med hardtail eller fullsuspension och vilket typ av underlag du ska cykla på. Crosscountry-cyklister letar ofta efter däck som rullar snabbt, men mindre och smidigare dubbar samt en smalare däckbredd. Dessa däck ger bäst prestanda i förhållanden som inte är alltför krävande, som vanliga stigar. 

  • Däckets bredd är viktig när det kommer till åkkänsla. Ett bredare däck ger bättre stabilitet i kurvor och när du cyklar snabbt. Ett större ytområde är i kontakt med marken vilket ger bättre grepp och fäste. De bredare däcken minskar dock lerrensningen, och den högre friktionen påverkar hastigheten. Därför måste man kompromissa: crosscountry-åkare föredrar ofta däck med en bredd mellan 1,8-2,2 tum, medan mer aggressiva downhill-åkare använder däck med en bredd mellan 2,1-2,4 tum. 
  • Det är av betydelse för känslan vilken vikt däcken har. Den roterande massans vikt kan vara det som påverkar känslan mest. Så lätta däck som möjligt utan att tulla på hållbarheten.
  • Slanglösa däck, kan användas utan en innerslang. Istället används en tätning och en fälg som är kompatibel med slanglöst. Dessa däck har mer tätt gummi, vilket minskar luftförlusten och gör dem mer motståndskraftiga mot skador. Man spar vikt och eftersom man inte har slang kan man inte punktera med genomslag och därmed klämma slangen. 
  • Gummiblandningen täcker textilen och ger grepp, dämpning och hållbarhet. Satsa på ett däck med bra gummiblandning, ex black chilli.

Jag har läst på och provat mig fram bland några olika alternativa däck. Sedan tycker jag fortfarande inte att jag har hittat de helt optimala däcken. Men det är en bra kombo som klarar många olika terränger och väder. Just nu kör jag på Schwalbe Rocket Ron 2,25 fram och Schwalbe Racing Ralph 2,25 bak. Ett grövre däck fram alltså. Finns att läsa mer om och beställa på cykelkraft.se. 

Däck kan ju behöva bytas av olika anledningar, slitet eller att man kört på något vasst. Då är det säkra och snabba leveranser som gäller. Jag beställde just ett Schwalbe Rocket Ron 2,25 från cykelkraft.se Kom fram dagen efter jag klickade beställ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s